lördag 21 juli 2012

Språkhyckleri

S-bloggaren Markku Ahonen attackerar i ett inlägg Thoralf Alfsson för att vara vårdslös med sanningen i ett inlägg som handlar om somalier kontra khatsmuggling och pengaflöde till terrororganisationer. Dessutom tar han som intäkt för att Alfsson genomförde en redaktionell förändring av texten att han därmed också erkänner sig skyldig till denna vårdslöshet. Så här skriver Ahonen:

"Trots att Thoralf anser sig ”oskyldig” så har han ändrat i sitt blogginlägg där ordalydelsen innan ändringen löd; För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten. Nu står det istället; Ju fler somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så riskerar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab att öka och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar."

Vilka bevekelsegrunder som Alfsson hade för att göra denna språkliga korrigering kan han bara själv svara på, men måhända kanske han-till skillnad från diverse journalister-ville vara så korrekt som möjligt och därför ansåg att Ju fler var ett bättre ordval än För varje och att i stället för att trosvist slå fast att penningströmmen ökar i stället påpeka att den riskerar att öka.

Eftersom nu Ahonen är knuten till Östran så kan det vara på sin plats att undersöka något kort hur Östran på ledarplats handskas med språket och även tar till generaliseringar. Från Östran den 120626:

"Varje krona som plockas ut från vården och stoppas ner i fickan på vårdbolagens ägare tas från patienterna och deras väl antingen i form av bristande omvårdnad eller oätbar mat eller nerpissade blöjor."

Nå, är det verkligen så att VARJE krona som ägare till vårdbolag tar ut i utdelning AUTOMATISKT leder till att patienterna går i nedpissade(sic!) blöjor? Snarare borde författaren till texten, i det här fallet Jan G Andersson, enligt Ahonens språklogik slagit fast att utdelning RISKERAR att leda till detta.

För övrigt så kan man konstatera att konkurrens och effektiv resursanvändning verkar vara en nymodighet som ännu inte nått Östrans ledarredaktion.

2 kommentarer:

 1. En konstig prick finns i Boda
  som på alla sätt efter småsaker tycks loda.
  Men inget av intresse vi ännu sett
  bara en massa trams och ovett
  samt en hyllning av det självgoda.

  /Skånepåg

  SvaraRadera
 2. På Ahonen passar det gamla ordspråket, kasta inte sten om du sitter i ett glashus.
  Allemand

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.